Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

6η ΘΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ: ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΛΙΒΑΔΑΚΙ - ΠΡΙΟΝΙΑ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ


Το μονοπάτι που σας προτείνω είναι μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων και χρειάζεστε δυο αυτοκίνητα, εκτός κι αν κατεβείτε από τα Πριόνια με ωτοστοπ.

H διαδρομή είναι απολύτως ευδιάκριτη (οι κάπως έμπειροι μπορούν να την κάνουν και βράδυ, αφού στα βασικά της σημεία έχει ανακλαστικά σημάδια) αφού αποτελεί μέρος του OMT (Olympus Mythical Trail), ενός από τους τέσσερις ορεινούς μαραθωνίους που διοργανώνονται στον Ολυμπο. Ο συγκεκριμένος είναι 100 χιλιομέτρων και κάνει ουσιαστικά τον γύρο του βουνού ανεβοκατεβαίνοντάς το.

Οι άλλοι μαραθώνιοι είναι ο Olympus Marathon (44 χλμ), ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου (41 χλμ) και ο Faethon Olympus Marathon (40 xlm).


Αυτή είναι η διαδρομή όπως καταγράφηκε στον χάρτη


Ξεκινάμε από το Λιτόχωρο και με το αυτοκίνητο ακολουθούμε τις πινακίδες για τον άι-Γιάννη, ένα εκκλησάκι ψηλά στα 600 μέτρα υψόμετρο έξω από το χωριό. Στην πλατεία της φωτογραφίας είναι το τελευταίο σημείο όπου μπορούμε να γεμίσουμε με καλό νερό τα παγούρια μας. Δεν θα ξαναβρείτε νερό στην διαδρομή.


Την εποχή που ανεβήκαμε πετύχαμε και απίθανους κρόκους μεγάλων διαστάσεων


Προσοχή τώρα: Ανεβαίνοντας τον ασφάλτινο δρόμο για το πάρκινγκ του άι-Γιάννη, θα στρίψετε δεξιά σε χωματόδρομο, 300 μέτρα πριν το πάρκινγκ και μετά από 5 λεπτά ανηφόρας θα φτάσετε στα 770 μέτρα και θα βρείτε δεξιά σας αυτό το σημείο το οποίο είναι λίγο δυσδιάκριτο και από εδώ, την θέση Ντελή (ηλίθιος στα τούρκικα), ξεκινάει το μονοπάτι για Λιβαδάκι. Οι μέτριοι ορειβάτες θα κάνουν 4-5 ώρες μέσα σε φανταστική διαδρομή, κατά 90% σε σκιά!


Λίγα μέτρα παραπάνω, ένα παλιό πινακάκι μας "ενημερώνει" και εμείς διαπιστώνουμε ότι τα μονοπάτια του Ολύμπου χρειάζονται συντήρηση και καλή σήμανση.


Αριστερά όπως ανεβαίνουμε δεσπόζει το ρέμα της Σκανδαλιάρας!


Η θέα; Όλο και πιο γενναιόδωρη στα μάτια μας. Οι ακτές Λεπτοκαρυάς, Λιτοχώρου.


Γκόλνα δεξιά και Ζηλνιά αριστερά οι δυο κορυφές χαμηλά, εκατέρωθεν του Ενιπέα


Μίνι έκπληξη! Σε ένα σημείο λίγο πριν το αλπικό τοπίο (γυμνό) επικρατήσει, μια... Μπελαντόνα, ένα ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΥΤΟ, εμφανίστηκε. Προσοχή, ο καρπός της είναι σαν κεράσι αλλά περιέχει ατροπίνη και δεν πρέπει να τον φάτε. Μπορείτε απλώς να βρέξετε τα χείλια σας (οι περίεργοι) για να δείτε ότι έχει πράγματι γεύση κερασιού!


Ο τελευταίος βράχος πριν βγούμε στο Λιβαδάκι.



Νάτο, λοιπόν, το περίφημο Λιβαδάκι. Η καλύβα διακρίνεται στο βάθος στην ρίζα του υψώματος που βγάζει στις κορυφές (κατά σειρά) Πάγος, Σημαιοφόρος, Καλόγερος. Είμαστε στα 2100 μ.



Άλλη μια έκπληξη! Τα παιδιά του ΕΟΣ Λιτοχώρου δεν έχουν απλά φροντισμένο (και ανοιχτό στον καθένα) το καταφύγιο αλλά άφησαν και ημίγλυκο κοκκινέλι, το οποίο στην γεύση μπορούσε να συγκριθεί ακόμα και με το ακριβότερο γαλλικό κρασί!


Τέσσερα κρεβάτια στο καταφύγιο.


Ακολουθεί η επιστροφή μέσω του καλοσημαδεμένου μονοπατιού προς Πριόνια. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα. Τραβερσάρει αδιάκοπα τις μεγάλες κορυφές που βρίσκονται από πάνω. Μοναδικό επικίνδυνο σημείο αυτό το πέρασμα που θέλει προσοχή, ειδικά στον αρχή που έχει μπόλικη σάρα. Το χειμώνα με τα χιόνια τα πράγματα είναι μάλλον πιο δύσκολα. 


Ενα σημαντικό σημείο στάσης κατά την επιστροφή είναι το πέρασμα του ρέματος που κατεβαίνει από το εντυπωσιακό πέταλο (μίνι καζάνια) του Καλόγερου. Ένα σημείο που χτυπιέται αλύπητα τον χειμώνα από χιονοστιβάδες


Εδώ είναι το σημείο (ξέφωτο διάσελο) όπου το μονοπάτι από Λιβαδάκι προς Πριόνια διασταυρώνεται με το μονοπάτι που έρχεται κατευθείαν από την κορυφή του Καλόγερου, αλλά από την άλλη μεριά του πετάλου. Με άλλα λόγια, όσοι θέλουν να ανέβουν από τα Πριόνια στον Καλόγερο χωρίς να πάνε στο Λιβαδάκι, ανεβαίνουν ίσια πάνω μέσα στο δασωμένο που βλέπουμε. Κι αυτό το μονοπάτι είναι σημαδεμένο, αν και όχι τόσο καλά.


Μετά το διάσελο αποχαιρετάμε την θέα και κατεβαίνουμε απότομα προς τον Ενιπέα. Μετά από μιά - μιάμιση ώρα συναντάμε χαμηλά το δημοφιλέστερο μονοπάτι του βουνού, αυτό που οδηγεί στο καταφύγιο του Ζολώτα (Αγαπητού). Λίη ώρα ακόμα και βγαίνουμε στα Πριόνια.
Εκεί, αν δεν έχετε ανεβάσει αυτοκίνητο, παρακαλέστε κάποιον που φεύγει να σας κατεβάσει στο Λιτόχωρο ή (μαγκιά!) πάρτε το μονοπάτι του Ενιπέα και γυρίστε στο χωριό με τα πόδια (άλλες τρεις - τέσσερις ώρες).

GPS

1) WAYPOINTS: ΚΛΙΚ ΕΔΩ
2) TRACKS: ΚΛΙΚ ΕΔΩ
3) GOOGLE EARTH: ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Η σήμανση του μονοπατιού ειδικά μετά το Λιβαδάκι, μέχρι Πηγαδούλι, είναι επαρκής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Πηγαδούλι δεν το ξέρω σαν όνομα. Αν εννοείς το κομμάτι που τραβερσάρει τον Καλόγερο, μετά το Λιβαδάκι, και κατεβαίνει στα Πριόνια, τότε ναι είναι καλά σημαδεμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή